Olle in Wikipedia...

Haha, jag hade ingen aning om att det stog saker om min pappa när man sökte på Edsbyn på wikipedias hemsida. ^^ Ganska kul faktiskt... Lite känd är han då iaf.... hehe... :)

Edsbyn är en tätort i sydligaste Hälsingland samt centralort i Ovanåkers kommun, Gävleborgs län. Gränsar till Rättviks kommun.
Edsbyn är mest känd för sin skidtillverkningsindustri och som ett stort bandyfäste. Sportklubben Edsbyns IF, som tidigare spelade sina bandymatcherÖns IP, använder sedan den 22 september 2003 Sveriges första bandyhall, "Dina Arena", även känd som "bandykyrkan", belägen på samma plats som den tidigare bandyplanen. Edsbyn har vunnit fem SM-guld i rad sedan arenan kom till.
Genom tätorten rinner älven Voxnan som har sina källflöden i Härjedalen och rinner upp strax sydöst om Sveg vid Siksjön.
Jakt och fiske är vanliga fritidsysselsättningar hos edsbybor. På vintern är de många skoterlederna välanvända. Ett vanligt skoterutflyktsmål är Räkaklitt, Ovanåkers kommuns högsta berg.
Det finns flera naturnära aktiviteter för turister såsom bäversafari, björnskådning, guldgrävarskola eller paddling för att nämna några.
Den svenske konstnären, autodidakten och naivisten Lim-Johan (född 1865 - död 1944) bodde i byn Kyan strax utanför Edsbyn, där han försörjde sig som dagsverkare, laggkärlstillverkare och fotograf.
Andra kända personer från orten är fotografen och författaren Hans Lidman, programledaren Orvar Säfström, musikern Robert Eriksson och den store musikern Olle Andersson, trubadur och singer/songwriter.
Edsbyn är också känt för sina industrier som till exempel Edsbyns kontorsmöbler, Svenska Fönster, SNA Europe och Träförädlingen (Nuvarande vid namn Plyfa). Edsbyns första industri var en smedja som fanns i Ullungsfors


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Cilla

Att vänta en glädje är också en glädje.

RSS 2.0